Живо коледно дърво

елха

Украсяването на коледно дърво се счита за Християнски обичай, но всъщност води началото си още от Античността, когато древните египтяни са украсявали палмите. В хода на времето хората постепенно започват да украсяват вечнозелени клонки от иглолистни дръвчета като символ на вечен живот. В края на XVI в. навлиза модата да се украсява и цяло дърво.

В наши дни, с наближаването на Коледните празници, пазарът се отрупва с отсечени иглолистни дръвчета и изкуствени елхи. За щастие все повече започва да се възприема идеята за живо коледно дърво в саксия. Закупувайки живо растение, което да Ви радва по време на празниците, и в последствие засаждайки го сред природата, в близкия парк или във Вашата собствена градина помагате за изграждането на по-зелена и уютна среда около всички нас.

Живото коледно дърво може да бъде различен вид и размер според предпочитанията и възможностите. За хората, разполагащи с дворно пространство, иглолистното дърво би било незаменим акцент в градината през всички сезони, особено през зимата, когато в комбинация с коледната украса и натрупалия сняг създава  истинска феерия от блясък и светлина. Ако пък живеете в апартамент, имате възможността да си закупите растение в саксия, което временно да отглеждате във Вашия дом, а по-късно да изнесете на тераса или да засадите в пространството около жилището си. В този случай дървото трябва да престои възможно най-малко време в помещението, не повече от десетина дни, далеч от отоплителни уреди и с пряк достъп на естествена светлина. Тъй като се намира в необичайни за него условия – стайна температура и ниска въздушна влажност, е добре почвата му да се поддържа влажна като се полива поне два пъти в рамките на десет дни. Не забравяйте, че при добри грижи и подходяща, макар и не съвсем естествена среда, бихте могли да отглеждате растението и по-дълго в саксия, но най-добре би се развивало и радвало очите Ви на свободно пространство.

Важно е да се отбележи, че названието елха означава всъщност коледно дърво, а не е вид растение. Изборът е голям – смърчове, ели или по-нестандартното решение като борове, кедри и техните сортове, в зелен или сребрист цвят, с меки или бодливи иглици, гъсто оформени или по-ажурни.

От смърчовете най-традиционният вариант за коледно дърво е обикновеният смърч (Picea abies), който е с бодливи зелени иглици и правилна конусовидна форма.

коледно дърво

Обикновен смърч (Picea abies)

обикновен смърч
сребрист смърч глаука

Сребрист смърч (Picea pungens ‘Glauca’)

Много по-различен от обикновения смърч е бодливият смърч (Picea pungens), известен още като сребрист смърч, и особено неговите сортове, а именно Picea pungens ‘Hoopsii’, Picea pungens ‘Glauca’ , Picea pungens ‘Fat Albert’ и Picea pungens ‘Edith’. Сребристо-синият цвят на иглиците им в комбинация с гъсто облистените клонки ги прави ефектен и предпочитан избор за Коледа.

коледно дърво

Сребрист смърч

(Picea pungens ‘Hoopsii’)

сребрист смърч глаука

Сребрист смърч

(Picea pungens ‘Glauca’)

сребрист смърч алберт

Сребрист смърч

(Picea pungens ‘Fat Albert’) 

Сръбският смърч (Picea omorika) е по-малко познат и незаслужено пренебрегнат вид, чиито иглици – зелени от горната и синкави от долната си страна, придават мек сребрист отблясък на цялото растение.

сръбски смърч

Сръбски смърч (Picea omorika)

сръбски смърч
гръцка ела

Гръцка ела (Abies cephalonica)

От елите освен, обикновената ела (Abies alba), специално внимание заслужават и кавказката ела (Abies nordmaniana), която по хабитус много се доближава до обикновената, но короната и е много по-гъста, конколорката (Abies concolor) със своите меки, дълги, синкавосребристи иглици и гръцката ела (Abies cephalonica) с гъсто покритите си клонки със зелени бодливи иглички.

гръцка ела

Гръцка ела (Abies cephalonica)

конколорка

Конколорка (Abies concolor)

Друг ефектен и не толкова стандартен вариант за коледно дърво са кедрите. У нас добре се развиват атлаският (Cedrus atlantica) и хималайският кедър (Cedrus deodara). При кедрите игличките са събрани в снопчета – при атлаския кедър те са по-къси, докато при хималайския са по-дълги, придавайки пухкав вид на цялото растение.

атласки кедър

Атласки кедър (Cedrus atlantica)

хималайски кедър

Хималайски кедър (Cedrus deodara)

Независимо какво иглолистно дърво изберете за Вашия дом, в комбинация с бляскавата украса и празничното настроение, то със сигурност ще внесе уют и коледен дух във Вашето семейство!

коледно_дърво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *